Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Klika faktów
11 grudnia 2020, 20:21
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Już kilka łyków czarnego płynu dodaje energii, poprawia koncentrację i nastawia pozytywnie do czekających na nas w ciągu dnia wyzwań. W ostatnich latach coraz bardziej popularna staje się łatwa w przygotowaniu kawa rozpuszczalna, a jej smak i aromat doceniają nawet najbardziej wybredni wielbiciele czarnego napoju. Co warto wiedzieć o kawie rozpuszczalnej?
Różnorodne właściwości kawy
Kawa, oprócz dodającej energii kofeiny, zawiera wiele cennych pierwiastków (np. cynk, magnez, wapń), przeciwutleniaczy oraz innych składników odżywczych. Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie kawy obniża prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych groźnych dla życia chorób np. cukrzycy typu II, Parkinsona czy Alzheimera. W opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności umiarkowane spożycie kawy jest zwykle określane jako 3-5 filiżanek dziennie. Napój przygotowany z kawy rozpuszczalnej ma takie same właściwości jak ten zaparzony w tradycyjny sposób, ponieważ jest wyprodukowany w 100% z ziaren kawowca. Pijąc więc np. espresso z kawy rozpuszczalnej, również dostarczamy organizmowi cennych przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu i cynku. Niewątpliwymi zaletami napoju przyrządzonego z kawy rozpuszczalnej są nieco mniejsza zawartość kofeiny oraz mniejsza kaloryczność. Skąd się bierze kawa rozpuszczalna? Wielu z nas pewnie nie raz zastanawiało się, jak powstaje kawa rozpuszczalna. Otóż jej produkcja, która zaczęła się na początku ubiegłego wieku, wcale nie jest skomplikowana. Podobnie jak w przypadku zwykłej kawy, surowcem do jej przygotowania są wyselekcjonowane ziarna różnych gatunków kawowców. Obrane z miąższu i wysuszone, pozbawia się łupin, praży, a następnie mieli. Kolejnym etapem jest ekstrakcja ciśnieniowa wodą w temperaturze około 175°C. Po procesie filtrowania i odparowania wody pozostaje ekstrakt w postaci ciemnego proszku.
Skład i różne rodzaje kaw rozpuszczalnych.
Kawa rozpuszczalna może mieć różne smaki i aromaty. Wszystko zależy od gatunku ziaren, sposobu ich uprawy, zbioru i suszenia. Duże znaczenie ma też proces palenia: im dłuższe, tym kawa jest bardziej aromatyczna, ma cięższe body, mniejszą kwaskowość i ciemniejszy odcień. Napój przygotowany z mocno palonych ziaren kawy (np. NESCAFÉ Intenso) będzie się charakteryzował intensywnym smakiem i bardzo wyrazistym aromatem. Kawa rozpuszczalna na wiele sposobów. Z kawy rozpuszczalnej można przygotować nie tylko gorący, aromatyczny napój, lecz także doskonałe wypieki i desery. Idealnie nadaje się również do przyrządzenia wyjątkowych drinków kawowych czy orzeźwiających napojów. Z dodatkiem kawy rozpuszczalnej przygotujesz m.in. smaczne napoje mrożone, które zaskoczą cię idealnie wyważonym i nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiająca kawa mrożona z wanilią. Do przygotowania tego pysznego napoju będziesz przede wszystkim potrzebować mocno palonej kawy. Nada ona drinkowi intensywniejszego smaku oraz głębszego koloru. Przygotuj więc: mocną kawę rozpuszczalną, np. NESCAFÉ Intenso, syrop waniliowy, 3 kostki lodu, 2 gałki lodów waniliowych oraz 50 ml zimnego mleka. Najpierw w filiżance do espresso przygotuj mocny napój kawowy i przelej do shakera. Dodaj gałkę lodów, mleko, kostki lodu oraz syrop waniliowy. Zamknij shaker i intensywnie wstrząsaj, dopóki nie utworzy się kawowa piana. Do wysokiej szklanki nałóż gałkę lodów i delikatnie zalej zawartością shakera. Ten przyjemnie chłodny i aromatyczny napój podawaj zaraz po przygotowaniu. Smacznego!